Παρουσίαση Βιβλίου « Οι Βλάχοι της περιοχής Άργους Ορεστικού»


Σάββατο 21 Μαΐου 2022 και ώρα 7.30 π.μ, στην Αίθουσα «Βασίλειος Αβραμίδης» του κτηρίου Δωρεάς Δαμιανού της Ορεστίδος.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Δρ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Α΄θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, η κ. Νατάσα Κυριατζή, Αρχαιολόγος, ο συγγραφέας & εκδότης Θωμάς Λιόλιος και ο συγγραφέας του Κωνσταντίνος Αδάμ.


Πρόκειται για το βιβλίο «Οι Βλάχοι της περιοχής Άργους Ορεστικού (Χρούπιστας)», το οποίο συνέγραψε ο Πρόεδρος της «Ορεστίδος» Κωνσταντίνος Αδάμ, και αποτελεί μία αναφορά στην συμβολή των Βλαχοφώνων κατοίκων της περιοχής μας, στη συγκρότηση της Ελληνικής Κοινότητας Χρούπιστας, κατά τους Οθωμανικούς χρόνους, καθώς και στην σημαντική συμβολή τους στη μετατροπή , μετά την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912, από ένα μικρό πόλισμα Οθωμανών ντερεμπέηδων, σε μία ακμάζουσα κωμόπολη και εμπορικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.


Αναλύεται η σταδιακή εγκατάσταση βλάχικων πληθυσμών στην τότε Χρούπιστα, από τη Γράμμουστα και τη Μοσχόπολη, μετά τα τραγικά γεγονότα της επιδρομής των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά και την καταστροφή των Μητροπολιτικών Κέντρων του Γράμμου και της Μοσχόπολης , και αργότερα αυτών της Σαμαρίνας, η οποία σαφώς είχε εμπροβιοτεχνικό χαρακτήρα.
Τονίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος τους κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, μια και η συντριπτική πλειοψηφία των Μακεδονομάχων ήταν Βλάχικης Καταγωγής, καθώς και ο ρόλος τους στην καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων και η συμμετοχή τους στην εκκλησιαστική ζωή της πόλης.
Εξετάζεται η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης του Άργους Ορεστικού, με την ενασχόληση τους σε σημαντικούς τομείς όπως το εμπόριο, την βιοτεχνία της φλοκάτης, της μαχαιροποοιϊίας , της ζαχαροπλαστικής, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης των προϊόντων της ( τυροκομία, εμπόριο κρέατος, δερμάτων μαλλιού κλπ).
Επίσης της καθοριστικής συμμετοχής τους, στην πολιτική ζωή του τόπου και σε κοινωνικούς – συλλογικούς φορείς του Άργους Ορεστικού.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣΣ ΜΟΡΦΩΤ ΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓ ΟΡΕΣΤΙ ΑΡΓΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ <<ΘΩΜΑΣ ΛΙΟΛΙΟΣ>> ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ Στην παρουσίαση του βιβλίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.aAΑΜ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΥΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ (ΧΡΟΥΠΙΣΤΑΣ) ΡΕΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ <<ΗΟΡΕΣΤΙΣ> ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟΣ aδam OLBлAXOI ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ (ΧΡΟΥΠΙΣΤΑΣ) Διευθυντής <<Οι Βλάχοι της περιοχής Άργους Ορεστικού (Χρούπιστας)>> του Κωνσταντίνου Αδάμ To βιβλίο θα παρουσιάσουν: Δρ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος, Δνσης θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, Νατάσα Κυριατζή, Αρχαιολόγος, συγγραφέας εκδότης Θωμάς Λιόλιος Και συγγραφέας του Κωνσταν Θωμάς.λιόλιος Το Σάββατο 21 Μαϊου 2022 και ώρα 7.30 π.μ στην Αίθουσα <<Βασίλειος Αβραμίδης>> του κτηρίου Δωρεάς Δαμιανού της Ορεστίδος"

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις