Τι είδα στον τελικό

Γράφει ο Christos Nikolaidis

Βρέθηκα στον τελικό κυπέλλου ως φίλαθλος δίχως δημοσιογραφική ιδιότητα αλλά με αυτήν θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις.

1. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Εντελώς τυχαία δεν ποδοπατήθηκαν άτομα όταν εντελώς ηλιθιωδώς και πέρα από κάθε επιχειρησιακή λογική η Αστυνομία έριξε χημικά.
Αποτέλεσμα αυτής της ανεπίτρεπτης πράξης εκατοντάδες φίλαθλοι πανικοβλημένοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο, την ώρα που δεν έβλεπαν, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και ένιωθαν ασφυξία από τα βομβίδια που ηλιθιωδώς πετούσαν οι αστυνομικοί.

Όποιος αστυνομικός πετά χημικά σε κλειστό χώρο ή σε εγκατάσταση με συνωστισμό και δυσκολία διαφυγής θα πρέπει να τιμωρείται.

Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να αντιμετωπιστούν οι ελάχιστοι ταραξίες χωρίς να κινδυνεύουν χιλιάδες αμέτοχοι φίλαθλοι.

2. Η οπαδική βία είναι εδώ.

Και πρέπει να πατάσσεται ακόμη και με την κρατική βία η οποία είναι η μόνη νόμιμη και παραδεκτή βία σε μία οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία.

Ο τρόπος όμως παίζει το μεγαλύτερο ρολο. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να αντιμετωπιστούν οι ελάχιστοι ταραξίες χωρίς να κινδυνεύουν χιλιάδες αμέτοχοι φίλαθλοι.

3. Στην οπαδική βία μεγαλύτερο ρόλο ακόμη και από αυτήν την συμπεριφορά μεμονωμένων ή οργανωμένων αλητών και ταραξιών παίζουν τυχαία ή ατυχή περιστατικά και πράξεις σοβαρών υποτίθεται ατόμων ή φορέων που μπορούν να κάνουν
αυτό που κάνει η σπίθα σε μία μπαρουταποθήκη.

Η ενέργεια ενός ακριβοπληρωμένου επαγγελματία ποδοσφαιριστή να επιδειξει τα γεννητικά του όργανα πανηγυρίζοντας έξαλλα σαν μαμελούκος μπροστά στους οπαδούς του ΠΑΟΚ ήταν μία τέτοια.

Εξετάστε την φάση: ένας μισθοφόρος της μπάλας που δεν έχει απολύτως κανένα συνειδησιακό πρόβλημα του χρόνου να
υπογράψει στον ΠΑΟΚ και πληρώνεται με εκατονταδες χιλιάδες ευρώ για να κάνει την πλάκα του, προκαλεί χυδαία κάποιους
μεροκαματιάρηδες που πλήρωσαν από το υστέρημα τους για να βρεθούν, ταξιδεύοντας καταταλαιπωρημένοι χιλιάδες χιλιόμετρα στο πλευρό της ομάδας που ανιδιοτελώς αγαπούν.

Και θα μείνει και ατιμώρητος!
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι πιο αντικοινωνικό από αυτό…

Όπως τέτοια ανεπίτρεπτη ενέργεια ήταν και η αψυχολόγητη επίθεση των ΜΑΤ σε ομάδα συνοδών των φιλάθλων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που πυροδότησε την ένταση.

Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο περιστατικά, τα οποία διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια μου, δεν θα είχαμε κανένα επεισόδιο.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό από τα ασήμαντα πράγματα της ζωής είχε πει κάποτε κάποιος σπουδαίος…

Αρκεί να μην εχουμε θύματα!

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις