Ο αρχαίος κόσμος στη Σακάρα της Αιγύπτου

Εντυπωσιακά ευρήματα, αγάλματα των θεών Οσιρι, Αμούν, Αθώρ και άλλων, καθώς και 250 σαρκοφάγοι με μούμιες και φυλαχτά, που χρονολογούνται από το 500 π.Χ. ήρθαν στο φως, σε μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανασκαφές της σύγχρονης εποχής Τα σφραγισμένα ξύλινα φέρετρα, που αποκαλύφθηκαν ανήκαν σε κορυφαίους αξιωματούχους της Ύστερης Περιόδου και της Πτολεμαϊκής περιόδου της αρχαίας Αιγύπτου. Βρέθηκαν σε 3 ταφικά φρεάτια σε βάθη 12 μέτρων (40 πόδια) στη σαρωτική νεκρόπολη Saqqara νότια του Καΐρου.

Εργάτες μεταφέρουν μία σαρκοφάγο από το σημείο ανασκαφής στον χώρο της έκθεσης, REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και το ακέφαλο άγαλμα του αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ που κατασκεύασε την πυραμίδα της Σακάρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Η νεκρόπολη της Σακάρας, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, και είναι γνωστή κυρίως για την κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ. Η Σακκάρα είναι ο τόπος ταφής της αρχαίας αιγυπτιακής πρωτεύουσας Μέμφις, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το μνημείο κατασκευάστηκε περίπου 2.700 χρόνια π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, που ήταν επίσης γιατρός και σύμβουλος του Φαραώ.

Μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν μούμιες και φυλαχτά,

Οι 250 ξύλινες σαρκοφάγοι χρονολογούνται από το 500 π.Χ. και σε μία από αυτές βρέθηκε ένας σφραγισμένος πάπυρος, οποίος εκτιμάται ότι έχει μήκος 9 μέτρα και περιέχει ορισμένα κεφάλαια του Βιβλίου των Νεκρών, που σύμφωνα με τις δοξασίες  καθοδηγούσε τους πεθαμένους στον κάτω κόσμο. Οι ζωγραφισμένες σαρκοφάγοι, που περιείχαν μούμιες και φυλαχτά, θα μεταφερθούν στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στην Γκίζα.  Τώρα στην Αίγυπτο ελπίζουν ότι ο τουρισμός, ο οποίος έχει πέσει σημαντικά από την εξέγερση του 2011, θα αρχίζει και πάλι να ανθίζει.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις