Ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του Μετρητικού Σταθμού Αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου στη θέση Πορειά

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Καστοριά η κα. Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Aερίου στη Χώρα μας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, πραγματοποίησε συνάντηση στην Π.Ε. Καστοριάς με την κα. Κυριακίδου, Πρόεδρο του Π.Σ. και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, με την οποία είχε αναπτυχθεί συνεργασία. Στη συνάντηση συμμετείχαν η κα. Κοζατσάνη, Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και ο κ. Οικονομίδης, Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας.

συνάντηση με εκπρόσωπο ΔΕΣΦΑ

Αρχικά, έγινε αναφορά στη σημερινή κατάσταση που αφορά στο Φυσικό Αέριο,  την προμήθεια και τη μεγάλη αύξηση της τιμής όπως διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η άποψή της κ. Galli είναι ότι οι τιμές των καυσίμων θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σταδιακά. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η χρήση του φυσικού αερίου ως LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε σχέση με την προμήθεια και την μεταφορά του, έχει την τάση να αυξηθεί, οδηγώντας σε μια ανεξαρτητοποίηση, λόγω των πολλαπλών και διαφορετικών πηγών προέλευσης.

Η συζήτηση, όμως, επικεντρώθηκε στην επικείμενη κατασκευή του μετρητικού Σταθμού αποσυμπίεσης στη θέση Πορειά. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον Σταθμό από τον οποίο θα διαθέσει ο ΔΕΣΦΑ φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στο δίκτυο που ήδη κατασκευάζεται από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) στην περιοχή μας.

συνάντηση με εκπρόσωπο ΔΕΣΦΑ

Να θυμίσουμε, ότι ο αρχικός σχεδιασμός του ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή του Σταθμού αυτού τοποθετούνταν σε μακρινό χρονικό διάστημα, ενώ αντίστοιχα ο Σταθμός στη θέση Περδίκκα, που θα διαθέσει φυσικό αέριο στην περιοχή της Κοζάνης και Φλώρινας δεν υπήρχε καν στο χάρτη. Ύστερα από διεκδικήσεις της σημερινής Περιφερειακής Αρχής και με απόλυτη συνεργασία του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης τα έργα αυτά έγιναν πρώτης προτεραιότητας και τοποθετήθηκε η κατασκευή τους χρονικά εντός του 2023. Ταυτόχρονα, δόθηκε προτεραιότητα η διασύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και ήδη κατασκευάζεται αγωγός από τα Τρίκαλα Ημαθίας έως τον Περδίκκα και με αναμονή για μελλοντικό αγωγό προς την Καστοριά.

συνάντηση με εκπρόσωπο ΔΕΣΦΑ

Η κ.Galli μας διαβεβαίωσε ότι ειδικά για το Σταθμό στην Πορειά ολοκληρώνονται όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και περίπου την άνοιξη του 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Επίσης, θεωρεί δεδομένο ότι η επικοινωνία μας θα γίνεται πλέον πιο συχνή, ενώ η παρουσία της θα αυξηθεί και λόγω του ότι θα έχει την ευκαιρία να βρίσκεται σε έναν υπέροχο τόπο, όπως αποκάλεσε την Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή μας.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις