Τέλος στη δωρεάν πρακτική άσκηση – Υποχρεωτική η ασφάλιση των φοιτητών! – το σχέδιο νόμου

Τα πάνω-κάτω έρχονται στα ΑΕΙ σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου.


Το νομό-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, το οποίο παρουσίασε η υπουργός Παιδείας στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων περιλαμβάνει «Erasmus» του εσωτερικού, κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά και μείωση της γραφειοκρατίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Το νέο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια δημιουργεί μεγάλες ανατροπές στα ΑΕΙ, με μία από αυτές που έχει προκαλέσει αίσθηση να είναι η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.

Μεταξύ άλλων αναβαθμίζεται ο θεσμός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ιδρύεται ωστόσο Μονάδα πρακτικής άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα.

Επίσης για να προστατευθούν οι φοιτητές και φοιτήτριες καθορίζεται το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης (του μισθού που θα λαμβάνουν κατά την άσκησή τους στο 80% του ελάχιστου μισθού) και εισάγεται υποχρεωτική ασφάλιση των φοιτητών και φοιτητριών.

Με το νομοσχέδιο, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θεσμοθετούνται: • Αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης

• Πλήρες πλαίσιο για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης για το κάθε πρόγραμμα σπουδών

• Δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας με διάρκεια 7 εξάμηνων (3,5 ετών), 210 ECTS και υποχρεωτική πρακτική άσκηση.

Το Σχέδιο Νόμου για τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές όπως ανακοινώθηκε από την Υπουργό Παιδείας

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις