Η εκδίκηση των Μακεδονομάχων του καπετάν Αμύντα γιά τον θάνατο τού εθνομάρτυρα Τέλλου Άγρα

Σαν σήμερα, το 1907, ο καπετάν Αμύντας (λοχαγός Νικόλαος Δουμπιώτης), εξοντώνει την βουργαρορουμανική συμμορία τού διαβοήτου αρχικομιτατζή Χαψάσκη, ο οποίος στις 7 τού ιδίου μηνός είχε παγιδεύσει τον Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα υποβάλλοντάς τον σε μαρτυρικό θάνατο.

Ο Νικόλαος Δουμπιώτης (Αταλάντη, 1866 – Αθήνα, 1951) ήταν Έλληνας υποστράτηγος.

Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1866 και καταγόταν από την οικογένεια των Δουμπιώτηδων (από τα Δουμπιά της Χαλκιδικής). Ο πατέρας του Ιωάννης Δουμπιώτης συμμετείχε με τον Τσάμη Καρατάσο στην επανάσταση του 1854 στη Μακεδονία.

Nikolaos Doubiotis2.jpg

Το 1882 κατετάγη εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως ανθυπολοχαγός του 4ου συντάγματος. Το 1907 με το βαθμό του λοχαγού και με το ψευδώνυμο καπετάν Αμύντας πέρασε στη Μακεδονία αντικαθιστώντας το σώμα του Μακεδονομάχου καπετάν Άγρα.

Η περιοχή ευθύνης του περιελάμβανε τη Βέροια, την Έδεσσα (Βοδενά) και τη Νάουσα, όπου αντιμετώπισε τις συμμορίες των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως ταγματάρχης. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου το 1923.

Παντρεύτηκε, σε δεύτερο γάμο (η πρώτη του γυναίκα είχε αποβιώσει) την κόρη του ποιητή Γεωργίου Σουρή, Μυρτώ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ιωάννη και την Ελισάβετ η οποία του “χάρισε” δύο εγγόνια, τον Δημήτριο και τον Νικόλαο Γιαννακόπουλο. Πέθανε στην Αθήνα το 1951. Ο γιος του Ιωάννης σκοτώθηκε το 1940 στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Σώματα Αθανάσιου Χατζόπουλου (καπετάν Μακρή) & Νικόλαου Δουμπιώτη (καπετάν Αμύντα). Στον κύκλο ο Αθανάσιος Χατζόπουλος (καπετάν Μακρής).

Ο Νικόλαος Δουμπιώτης (καπετάν Αμύντας) βρίσκεται στην 1η σειρά καθιστός, 3ος από αριστερά.

(Αρχείο:Captain Makris’ (Ath. Chatzopoulos) & captain Amyntas’ (N. Doumpiotis) bands.png)

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις