Επίλυση προβλήματος με εργάτες γης – παραμονή έως 6 μήνες χωρίς χαρτιά

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

Ψηφίσθηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για την «Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κoρονοϊού covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που διατύπωσαν το τελευταίο διάστημα οι αγροτικοί σύλλογοι, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος έλλειψης εργατών γης.

Με βάση όσα αναφέρονται στην τροπολογία, πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και για τους οποίους δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής αποκλειστικά για προσωρινή απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες.

Με την εν λόγω ρύθμιση

  •  – Δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους.
  • – Εντάσσονται στην κατά παρέκκλιση διαδικασία του άρθρου 16 του Ν. 4783/2021, για την οποία λειτουργεί ήδη ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • – Αφορά 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3.
  • – Ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων φορέων για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στόχος της διάταξης είναι

  • – Η άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών γης στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας.
  • – Η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η ενίσχυση των αγροτοκαλλιεργειών.
  • – Η απρόσκοπτη τροφοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποτροπή του κινδύνου έλλειψης εποχικών αγροτικών προϊόντων.
  • – Επίσης, αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπενθύμισε, ότι, ήδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας εργασίας για πέντε χρόνια και μάλιστα με πολύ απλουστευμένη διαδικασία. 

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις