Η Σερβία απέρριψε το αίτημα του ΕΚ για την αναγνώριση του Κοσόβου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την 6η Ιουλίου 2022 διακήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων «η Σερβία και το Κόσοβο αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με βάση την αμοιβαία αναγνώριση».

Είναι η πρώτη φορά όπου σε επίσημο έγγραφο της ΕΕ ζητείται από την Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Η Σερβία, όμορφα, αξιοπρεπώς και με ευγενικό τρόπο λέει, όχι. Ούτε καν έχουμε πρόθεση να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο» απάντησε ο Βούτσιτς.

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου

Η Ελλάδα, ένα εκ των πέντε κ-μ της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (17.02.2008), ακολουθεί εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση έναντι αυτού, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης στην Νότιοανατολική Ευρώπη. Σταθερή επιδίωξή μας είναι επίσης η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου, δεδομένης της πλήρωσης εκ μέρους του δευτέρου, των σχετικών προϋποθέσεων, σύμφωνα με Έκθεση της Ε.Επιτροπής (2018)….

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις