Επιδότηση έως 50% για κατασκευή αγροτόσπιτων!!

Ένα πρόγραμμα… έκπληξη για την Ελλάδα. Επιδότηση ως 50% για την κατασκευή εργατικών κατοικιών στα χωράφια!

Σε ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα επιδότησης συνεταιρισμών-ομάδων παραγωγών (νομικά πρόσωπα) αλλά και αγροτών – κτηνοτρόφων (φυσικά πρόσωπα) για την κατασκευή «εργατικών κατοικιών» για (αλλοδαπούς) εργάτες γης στα χωράφια προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να στηρίξει τον αγροδιατροφικό τομέα, που πλήττεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Σκεφτόμαστε μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδοτούμε τους εργοδότες που θέλουν να κάνουν καταλύματα για τους εργαζόμενους. Να έχουν ξενώνες, δηλαδή, για τους εργαζόμενους. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες διαμονής των εργαζομένων εδώ έχουν τη σημασία τους για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα μας», επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Πρόκειται για πρόταση – αίτημα που έχουν υποβάλλει πολλοί φορείς των αγροτών, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να κρατήσουν τους υπάρχοντες και να προσελκύσουν καινούργιους εργάτες γης, αλλοδαπούς στη συντριπτική τους πλειονότητα.

Η προσφορά στέγασης είναι αναπόσπαστο μέρος του «πακέτου» της αμοιβής (το δεύτερο σημαντικότερο μετά το ημερομίσθιο) που προσφέρεται στους εργάτες γης και, κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση στον τομέα αυτό σήμερα μόνο ικανοποιητική (επιεικής ο χαρακτηρισμός) δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Καθώς, λοιπόν, η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην οργανωμένη μετάκληση εργατών γης τόσο από το Βιετνάμ όσο και την Αίγυπτο, καθώς και άλλες χώρες (τελευταία στο τραπέζι έχουν «πέσει» και οι Φιλιππίνες), η προσφορά σύγχρονων αξιοπρεπών καταλυμάτων καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην αγορά, με ένα ποσό της τάξης των 5.500 ευρώ μπορεί να κατασκευαστεί μια προκάτ κατοικία για να εξυπηρετήσει μια ομάδα 3-4 εργατών σ’ ένα χωράφι. Μέσω της συνεργασίας βέβαια περισσότερων παραγωγών, μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 50%.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις