Η χώρα όπου το να έχεις ένα κατοικίδιο μπορεί σύντομα να σε οδηγήσει στη φυλακή

Η διατήρηση σκύλων ήταν πάντα συνηθισμένη στις αγροτικές περιοχές του Ιράν, αλλά τα ζώα έγιναν σύμβολο της αστικής ζωής τον 20ο αιώνα.

Το Ιράν ήταν μια από τις πρώτες χώρες στη Μέση Ανατολή που ψήφισε νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων, το 1948, και η κυβέρνηση χρηματοδότησε τον πρώτο φορέα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ζώων. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια της χώρας είχε σκύλους ως κατοικίδια. Αλλά η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κατά την οποία ανατράπηκε ο Σάχης Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, άλλαξε πολλές πτυχές της ζωής των Ιρανών και των σκύλων τους.

Τα ζώα θεωρούνται ακάθαρτα στην ισλαμική παράδοση. Στα μάτια του νέου καθεστώτος του ΙΡΑΝ τα σκυλιά έγιναν επίσης σύμβολο του «δυτικισμού» που προσπάθησε να περιορίσει.

«Δεν υπάρχει σταθερός κανονισμός σχετικά με την κατοχή σκύλων», δήλωσε στο BBC ο Δρ Ashkan Shemirani, κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους ή ακόμα και τα κουβαλούσαν στα αυτοκίνητά τους με βάση την ερμηνεία τους για αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σύμβολα δυτικοποίησης».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση, για την κατοχή κατοικίδιων θα απαιτείται άδεια που θα εκδίδεται από ειδική επιτροπή. Επιπλέον, θα υπάρχει ελάχιστο πρόστιμο περίπου 800 δολαρίων «για την εισαγωγή, την αγορά, την πώληση, τη μεταφορά και τη διατήρηση» πλειάδας ζώων, συμπεριλαμβανομένων κατοικίδιων, όπως γάτες, χελώνες και κουνέλια.

«Αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από πάνω από μια δεκαετία, όταν μια ομάδα Ιρανών βουλευτών προσπάθησαν να προωθήσουν έναν νόμο για την κατάσχεση όλων των σκύλων και την παραχώρησή τους σε ζωολογικούς κήπους, ή την εγκατάλειψή τους σε ερήμους», δηλώνει στο BBC ΕΔΩ  ο πρόεδρος της ένωσης κτηνιάτρων του Ιράν, δρ. Παγιάμ Μοχέμπι, ο οποίος είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις