Γιαννούλης Χαλεπάς, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεότερης Ελληνικής και ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης

Το Υπουργείο Πολιτισμού για τον Γιαννούλη Χαλεπά

#Σανσήμερα  24 Αυγούστου 1851, γεννιέται στον Πύργο της Τήνου, ο Γιανούλης #Χαλεπάς, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης.

Η πολυτάραχη ζωή και το έργο του πορεύτηκαν αλληλένδετα μέσα στην οδύσσεια της προσωπικής του αναζήτησης.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ διοργάνωσε πρόσφατα (18 Φεβρουαρίου – 5 Ιουνίου 2022) μεγάλη έκθεση για την τέχνη του Γιανούλη Χαλεπά, με έργα που εκτέθηκαν για πρώτη φορά σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture.

Το #ΥΠΠΟΑ Σε συνεργασία με τον Δήμος Τήνου ανέλαβε, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αποκατάσταση και επανέκθεση της οικίας Χαλεπά στην Τήνο, όπως και την κτηριακή επέκταση και την συνολική αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής στον Πάνορμο της Τήνου.

Μόλις στα 24 του είχε ήδη φτιάξει το αριστούργημα του, τότε εμφανίστηκαν και τα πρώτα σημάδια της ψυχικής του ασθένειας, πιθανώς κάποια ερωτική απογοήτευση σε συνδυασμό με κληρονομική προδιάθεση.

Η αυταρχική μάνα του θεώρησε ότι αυτή που τον τρελαίνει είναι η γλυπτική, ενώ συνέβαινε ακριβώς το ανάποδο.Μόνο η γλυπτική θα μπορούσε να τον γλιτώσει, όπως φάνηκε αργότερα.Του απαγόρευσε αυστηρά να ασκεί την τέχνη του.Τον πήγανε στο εξωτερικό, αλλά δε είδαν βελτίωση.

Δέκα χρόνια βολόδερνε στην Τήνο, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κι έπειτα τον κλείσαν για 16 χρόνια στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας.Εκεί, χωρίς φάρμακα, μέσα στη βρόμα, δεμένος με αλυσίδες, αποτρελάθηκε.

Η προσωπικότητα του αποδομήθηκε εντελώς.Όταν πέθανε ο πατέρας του, η μάνα του τον ξαναπήρε στην Τήνο, ενώ ήταν πια 51 ετών.Η γριά συνεχίσε να του απαγορεύει κάθε επαφή με το μάρμαρο και τη γλυπτική.

Έιχε πετάξει ανάκατα τα έργα του στο υπόγειο που το έχει κλειδωμένο.Μερικές φορές τον έπιανε να φτιάχνει κάποια προπλάσματα κρυφά και του τα έσπαγε.Ο μπάρμπα-Γιάννης, έτσι τον φώναζαν, στα 51 του χρόνια είχε γίνει ο τρελός του χωριού.

Έγινε νεροκουβαλητής, οι χωριανοί του έδιναν τις κατσίκες τους να τις βοσκήσει, τα παιδιά τον κοροϊδευαν κι αυτός τριγύριζε κουρελής, μαζεύοντας από χάμω τις γόπες για να τις καπνίσει.

Τα βράδια γύριζε στο σπίτι του και καθόταν αμίλητος σε μια γωνιά, για να μην τον μαλώσει η γριά μάνα του.Η Αθήνα τον έχει ξεχάσει, το έργο του έχει τελειώσει πρόωρα.Και γίνεται το θαύμα!Το 1916, η μάνα του πεθαίνει.

Και τότε ο 65χρονος Γιαννούλης κάνει το απίστευτο.

Δε χύνει σταγόνα δάκρυ, δεν ακολουθεί την κηδεία της, αλλά ανοίγει το υπόγειο και αρχίζει αμέσως να δουλεύει.

Οι χωριανοί το θεώρησαν ως την αναμενόμενη αντίδραση ενός τρελού, αλλά δεν ήταν έτσι.Η καταπιεσμένη τέχνη του εκρήγνυται.

Μέσα σε λίγους μήνες είχε θεραπευτεί εντελώς.

Η σμίλη του άρχισε να βγάζει και πάλι αριστουργήματα, και μάλιστα με μια εντελώς νέα τεχνοτροπία.

Το φαινόμενο μοναδικό.

40 χρόνια δε δούλεψε την τέχνη του, δεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ξαφνικά αναδύθηκε ένας ολοκαίνουριος καλλιτέχνης, σαν να φοιτούσε σε ένα δικό του εσωτερικό σχολείο.

Από τα 65 του χρόνια, ως τα 84 που πέθανε, έφτιαξε μια ολόκληρη σειρά από αριστουργήματα.

Αυτή ήταν η ιστορία του μπαρμπα Γιάννη, του Γιαννούλη, του τρελού του χωριού . Του Γιαννούλη Χαλεπάα.

Το πρώτο του έργο, που έφτιαξε στην ηλικία των 24, βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο και είναι η γνωστή σε όλους “Κοιμωμένη “.

Κείμενο από Elenacandies Decoupage

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις