Ιερά μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δρυόβουνο του Δήμου Βοΐου νομού Κοζάνης (video)

Η Ιερά μονή μεταμορφώσεως βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το χωριό Δρυόβουνο της επαρχίας Βοίου στην Κοζάνη, σε μια δασώδη τοποθεσία στην κορυφή του όρους Σάντοβο, με πανοραμική θέα στα βουνά της Πίνδου, την κοιλάδα του Αλιάκμονα μέχρι το Αργος Ορεστικό και την Καστοριά.

Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο ή ακόμη και τον 8ο αιώνα ενώ ο επίσκοπος Σεβαστείας Άνθιμος το 1900 μας δίνει την πληροφορία ότι: “Ο Ναός της Μονής ταύτης, αρχαίου βυζαντινού ρυθμού, φέρει εκ πλίνθων επί του τρούλλου αυτού χρονολογίαν 1101”. Δεν γνωρίζουμε αν ο Άνθιμος είδε αυτή την επιγραφή ο ίδιος ή την πληροφορήθηκε από άλλους αφού δεν σημειώνει αν ήτανε γραμμένη με ελληνικούς ή αραβικούς αριθμούς.

Ο Κλεόβουλος Τσούρκας αναφέρει ότι υπήρχαν δύο χρονολογίες με ελληνικούς αριθμούς, ΖΙΑ = 711, ΑΡΑ = 1101 όμως σημειώνει ότι ο ίδιος στις τρεις αναβάσεις του στην μονή δεν κατόρθωσε να δει τίποτε στον τρούλλο ενώ οι χρονολογίες θα έπρεπε να είναι από κτίσεως κόσμου και όχι από την Γέννηση του Χριστού.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις