Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης (live video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρίσταται και μιλά στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης. Από το βήμα πέρασε ο Αντώνης Σαμαράς, στο Ζάππειο Μέγαρο ενώ είχε προηγηθεί ο Κώστας Καραμανλής,  σε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας  της ΝΔ 12 ημέρες πριν τις εκλογές.

Καραμανλής: Μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα, χρειάζομαστε κυβέρνηση βιώσιμη με ορίζοντα 4ετίας

«Στις δύσκολες αυτές συνθήκες η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια. Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση
βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να
εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα», τόνισε νωρίτερα καταχειροκροτούμενος στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής. 

Α. Σαμαράς: «Εμείς παρά τις κραυγές κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη»

«Το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αντηχούσε σε πλατείες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκαμψε αυτές τις αντιστάσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ήδη από το 1978, ως νεαρός βουλευτής, είχα το προνόμιο να συμμετέχω στην πρώτη κοινή κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλάδος-ΕΟΚ υπό τον Γιάγκο Πεσματζόγλου. Έζησα από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις. Στις 28 Μαϊου του 1980, είχα την μεγάλη τύχη να παρακολουθώ εδώ, σε αυτό το χώρο, την τελετή επίσημης υπογραφής της Ελληνικής ένταξης. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι τότε ηγέτες της Ευρώπης». 

«Τρείς δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα
δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ
– και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους. Δυστυχώς και πάλι…»

Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου,
καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες».

«Βέβαια, ο Λαϊκισμός οργίαζε και τότε… Αλλά εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος – όχι αυξάνοντάς το, όπως έγινε αμέσως μετά… Μειώνοντας τους φόρους – όχι αυξάνοντάς τους, όπως συνέβη αμέσως μετά. Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε την Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Όπως, δυστυχώς, έγινε και πάλι αμέσως μετά…», είπε με νόημα ο κ.Σαμαράς. 

«Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης Ιστορίας. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που λαοί ενώθηκαν».

«Επί χίλια χρόνια περίπου, η Ευρώπη αντιστάθηκε στην Ισλαμική επέκταση. Και απέκτησε έτσι κοινή ταυτότητα, παρά τις εσωτερικές της συγκρούσεις, ως πολιτιστικά “Χριστιανική Ευρώπη”, “συνομιλώντας” συνεχώς με τον Πλάτωνα και των Αριστοτέλη. Μέσα από την Αναγέννηση και των Διαφωτισμό…»

«Σύγκλιση τότε των λαών της Ευρώπης, των οικονομιών τους, της Ανάπτυξης και των πολιτισμικών σταθερών τους.
Σήμερα, σημειώνονται μόνον σοβαρές αποκλίσεις! Και ατέλειωτες τριβές…»

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις