Μύκητας θερίζει αιωνόβια πλατάνια και αλλάζει την εικόνα του περιβάλλοντος

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος», που προκαλείται από το θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια

Στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας, η περιοχή μετά το Τέροβο λέγεται Πλατανάκια. Μέχρι πριν από λίγους μήνες έστεκαν όρθια και χάριζαν στον ταξιδιώτη ανάσες δροσιάς και εικόνες απείρου φυσικού κάλλους. Σήμερα όσα βλέπει κανείς προκαλούν θλίψη. Ένα απέραντο «νεκροταφείο» πλατάνων.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος», που προκαλείται από το θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια. Τα απογυμνώνει αρχικά και στην συνέχεια τα σαπίζει.

Τα πλατανάκια στο Λούρο αποτελούν παρελθόν, το ίδιο και στα άλλα ποτάμια της Ηπείρου, όπως στον Καλαμά, όπου η εικόνα του περιβάλλοντος έχει αλλάξει ριζικά. Το οικοσύστημα των πλατάνων χάθηκε.

Η διασπορά είναι ανθρωπογενής, πέρασε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο θανατηφόρος μύκητας αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Τα πλατάνια απειλούνται από άμεση εξαφάνιση. Η καταστροφή των πλατανόδασων θα επιφέρει τεράστιες άλλες ζημιές, διότι συγκρατούν τα φερτά υλικά και αποτρέπουν πλημμυρικά φαινόμενα που θα καταστρέφουν καλλιέργειες και υποδομές». Σε συναγερμό έχει τεθεί το δασαρχείο Ιωαννίνων ενώ ο Δήμος ήδη έχει επιλέξει την κοπή άρρωστων δένδρων.

Η περιοχή μας και ιδιαίτερα ο γύρος της λίμνης απειλείται άμεσα από την αρρώστια που όπως δείχνουν τα πράγματα μεταναστεύει πολύ γρήγορα.

Οι υπηρεσίες πρασίνου του δήμου αλλά και το δασαρχείο θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα προληπτικά για να μην συζητάμε ”αύριο” για το ποιός ευθύνεται.

ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΦΤΑΙΝΕ “ΟΙ ΑΛΛΟΙ”.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο