covid-19 και lockdown: Οι περιορισμοί στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι υπόκεινται σε περιορισμούς στις μετακινήσεις τους για να καταπολεμηθεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας της Covid-19.

Ιδιαίτερα σκληρό αποδεικνύεται για την Ευρώπη το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με τις περισσότερες χώρες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Η λίστα των θυμάτων συνεχώς αυξάνονται και τα κρούσματα σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζονται ακόμα και κάθε δύο μέρες.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

 Υποχρεωτικά lockdowns

– ΓΑΛΛΙΑ:  επέβαλε απαγορεύσεις της κυκλοφορίας ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, πέρασε σε ένα νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου, τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

– ΑΓΓΛΙΑ: Από σήμερα και για τέσσερις εβδομάδες σε lockdown. Τα καφέ και τα εστιατόρια κλείνουν εκτός αν πρόκειται για παραλαβή ή για διανομή παραγγελιών. Τα σχολεία και τα εστιατόρια παραμένουν ανοικτά.

– ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Από τις 22 Οκτωβρίου και για έξι εβδομάδες είναι σε γενικό lickdown. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

– ΟΥΑΛΙΑ: Από τις 23 Οκτωβρίου σε γενικό lickdown και για δύο εβδομάδες. Τα παιδιά του δημοτικού και ορισμένων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πηγαίνουν στα σχολεία.

– Συστάσεις για lockdown αλλά δεν πρόκειται για επίσημη υποχρέωση:

– ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Συνεχείς συστάσεις να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι. Από τη Δευτέρα, η σύσταση αυτή συνοδεύεται από το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων. Όχι όμως και των καταστημάτων.

– ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: από χθες, Τετάρτη, επιλεκτικά το 70% του πληθυσμού, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους κάνοντας «το καθήκον τους ως πολίτες», με εξαιρέσεις κυρίως για εργασία, σπουδές και ψώνια.

– ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Συνεχείς συστάσεις να «μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι» και να έχουν «όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές επαφές με τους άλλους». Η χώρα, η οποία έχει επίσης περιορίσει τις συναθροίσεις, είναι μία από τις λιγότερο πληγείσες από τον covid 19 στην Ευρώπη.

– ΕΛΒΕΤΙΑ: οι κάτοικοι του καντονιού της Γενεύης καλούνται να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Τα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Ο πιο διαδεδομένος περιορισμός των μετακινήσεων στην Ευρώπη είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία είναι ένα μέτρο νυκτερινού lockdown:

– ΙΤΑΛΙΑ: η απαγόρευση της κυκλοφορίας περιορίζεται από τις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο και θα εφαρμοσθεί σε εθνικό επίπεδο από αύριο, Παρασκευή, από τις 22:00 έως τις 05:00.

– ΙΣΠΑΝΙΑ: απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 26 Οκτωβρίου, από τις 23:00 έως τις 06:00, ενώ οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να τη θέτουν σε εφαρμογή μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.

– ΒΕΛΓΙΟ: οι αρχές μιλούν για ένα «lockdown», όμως η χώρα δεν έχει επιβάλει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις στη διάρκεια της ημέρας. Aπαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 από τις 19 Οκτωβρίου (από τις 22:00 στις Βρυξέλλες). Και από τη Δευτέρα, όλα τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα κλείνουν και η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας.

– ΤΣΕΧΙΑ: απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:59, από τις 28 Οκτωβρίου. Τα καταστήματα οφείλουν να κλείνουν στις 20:00 και την Κυριακή. Επιβάλλεται η τηλεργασία.

– ΑΥΣΤΡΙΑ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Τρίτη, από τις 20:00 έως τις 06:00. Τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι πισίνες είναι κλειστοί, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ματαιωθεί.

Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας ισχύουν επίσης στη ΣΛΟΒΑΚΙΑ, τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ, την ΚΥΠΡΟ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ και το ΚΟΣΟΒΟ (μόνο για τους συνταξιούχους).

– Άλλοι περιορισμοί χωρίς lockdown –

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προς το παρόν λάβει δραστικά μέτρα lockdown, αρκούμενες σε άλλα μέτρα για να περιορίσουν τις συναθροίσεις. Αυτές που το έκαναν πιο πρόσφατα είναι η ΠΟΛΩΝΙΑ (κλείσιμο των κινηματογράφων και των περισσότερων καταστημάτων στις εμπορικές στοές) και η ΟΛΛΑΝΔΙΑ (κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων και άλλων χώρων που υποδέχονται κοινό). Η ΣΟΥΗΔΙΑ, από την πλευρά της, αρκείται στο να συστήσει σε ορισμένες περιφέρειές της να περιορίσουν τις επαφές και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.

.Καστοριά Τώρα

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο