Η Pfizer αυξάνει ξανά την τιμή του εμβολίου της … και δεν έχει τελειώσει

“Αρχικά, το εμβόλιο Pfizer κόστισε 12 ευρώ ανά δόση, και στη συνέχεια η τιμή αυξήθηκε σε 15,50 ευρώ. Σήμερα, υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατομμύρια εμβόλια έως 19,50 ευρώ ανά δόση”, είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Μια τιμή η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αφορά παραδόσεις εμβολίων που έχουν προγραμματιστεί για το 2022 και το 2023 ως μέρος των παραγγελιών που έχουν εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι τιμές του “αυξάνονται γρήγορα”, σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο.

Σε 900 εκατομμύρια δόσεις, αυτή η αύξηση λίγων ευρώ θα αποτελούσε σημαντικό πρόσθετο κόστος, το οποίο θα ανερχόταν σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το τιμολόγιο των 15,50 €, ακόμη και σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αρχική τιμή του εμβολίου Pfizer, δηλαδή 12 €. Συνολικό ποσό του λογαριασμού: 17.550 δισεκατομμύρια ευρώ για 900 εκατομμύρια δόσεις.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Βέλγος υφυπουργός για τον προϋπολογισμό, Eva de Bleeker, δημοσίευσε κατά λάθος την τιμή καθενός από τα εμβόλια Covid-19 στο Twitter .

Στην εικόνα που μοιράστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, ανακαλύψαμε ότι οι προπαραγγελίες είχαν φτάσει τα 12 € ανά δόση για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, 1,78 € ανά δόση AstraZeneca, 7,56 € για Sanofi / GSK, 10 € για το CureVac, $ 8,50 για Johnson & Johson και έως 18 $ για τη Moderna. Οι εκ των προτέρων τιμές εφαρμόστηκαν κατά τις πρώτες προπαραγγελίες, οι οποίες έθεσαν τη Moderna στην κορυφή των τιμών.

Αλλά λίγο πριν από αυτό, τον Δεκέμβριο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκάλυψε ότι η δόση του Pfizer πωλήθηκε τώρα στα 19,5 δολάρια, ή περίπου 15,5 €, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Σήμερα, το Reuters επιβεβαιώνει μια νέα αύξηση με βάση τα λόγια ενός ανώτερου Ευρωπαίου αξιωματούχου: το εμβόλιο Pfizer κοστίζει τώρα 19,50 € Αυτή είναι η τιμή που συζητείται τώρα γύρω από παραγγελίες.

Αυτή η σημαντική αύξηση της τιμής θα προέκυπτε από την προσαρμογή του εμβολίου σε παραλλαγές, “που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα είχαν βελτιωμένα εμβόλια εάν οι μεταλλάξεις στον κοροναϊό έγιναν επικρατούσες”, εξηγεί το Reuters.

Οι τιμές “καθορίζονται από την πανδημία”

Τον Μάρτιο, δύο ηγέτες του εργαστηρίου της Pfizer μιλούσαν ήδη για αυτήν την αύξηση, δικαιολογώντας την όχι από τις παραλλαγές, αλλά από τις «συνθήκες» της «αγοράς».

“Αν κοιτάξετε πώς καθορίζεται η τρέχουσα ζήτηση και οι τρέχουσες τιμές, είναι σαφές ότι δεν καθορίζονται από αυτό που θα αποκαλούσα κανονικές συνθήκες της αγοράς: καθορίζονται από την πανδημία που βρισκόμαστε και από τις ανάγκες των κυβερνήσεων να λάβετε δόσεις από διάφορους προμηθευτές εμβολίων “, δήλωσε ο Pfizer CFO Frank D’Amelio εκείνη τη στιγμή.

Ο διευθυντής δεν είχε αποκρύψει ότι το εργαστήριο θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την προσφορά και τη ζήτηση, ιδίως από την άποψη των «τιμών». Ο Frank D’Amelio δεν αρνήθηκε ότι οι τιμές των δόσεων Pfizer θα μπορούσαν να αυξηθούν. Οι συζητήσεις εντός της ΕΕ δεν έχουν τελειώσει, αλλά αυτή η αύξηση των τιμών είναι πολύ πιθανή.

Εκείνη την εποχή, ο διευθυντής του εργαστηρίου προέβλεπε επίσης την ανάγκη για τρίτες ενέσεις ή ακόμη και έναν ετήσιο εμβολιασμό για να είναι αποτελεσματικός …

Ωστόσο, η ανυπόμονα άφιξη στην “αγορά” άλλων προϊόντων τόσο αποτελεσματική όσο η Pfizer ή η Moderna θα μπορούσε να αναγκάσει τα δύο αμερικανικά εργαστήρια να αναθεωρήσουν τις τιμές τους προς τα κάτω.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις