Εκτός κανονισμών ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις από τον ανοιξιάτικο παγετό

Έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που υπέστησαν καταστροφές από τους ανοιξιάτικους παγετούς, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Όμως για να πληρωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους, πρέπει προηγουμένως, να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών, το οποίο θα γίνει εμφανές κατά την καρποφορία.

«Έχω, ήδη, ζητήσει και θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα μία έκτακτη Σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για μία, ακόμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Κορινθία, για να προσθέσει ότι η καταγραφή θα γίνει γρήγορα και οι αποζημιώσεις θα δοθούν με ταχύτητα.

«Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, όπου υπάρχει ανάγκη θα στηρίξουμε με περαιτέρω πόρους και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε, να μπορείτε να είστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για καλλιέργειες ανταγωνιστικές, εξαγωγικές, οι οποίες στην ουσία σηματοδοτούν την αγροτική παραγωγή του μέλλοντος. Και θέλουμε να είμαστε πάντα κοντά σας, να ξέρετε ότι έχετε δυνατότητα να συνεχίσετε να επενδύετε σε αυτό το οποίο κάνετε και σε αυτό το οποίο αγαπάτε» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Μέριμνα σε εργαζόμενους

Την επέκταση της κρατικής μέριμνας και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, όπως οι εταιρείες συσκευασίας, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια, οι παραγωγοί μας, είναι και ο κόσμος ο οποίος δουλεύει στα συσκευαστήρια και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Νοιαζόμαστε και για τους εργαζόμενους και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος από το κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους κάλυψη».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι λόγω και της κλιματικής αλλαγής «θα πρέπει μεσομακροπρόθεσμα να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές» μέσα και από τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού κανονισμού «του ΕΛΓΑ ο οποίος -όπως γνωρίζετε- ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’50, για να μπορούμε να αποτυπώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνει ο κάθε παραγωγός και να συνδέσουμε την ασφαλιστική του κάλυψη με τις πραγματικές του ανάγκες. Και θα υπάρχει και η δυνατότητα, βέβαια, επικουρικά -το τονίζω- να μπορούμε να συνεργαστούμε και με την αγορά έτσι ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρχει και πρόσθετη ασφάλιση γι? αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν προκειμένου να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό πλαίσιο για το μέλλον. Γιατί αυτό το οποία έχουμε, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πλαίσιο το οποίο έρχεται από το παρελθόν και το οποίο δεν ανταποκρίνεται, δυστυχώς, στις αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή». 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις