Ολοκληρωμένο σχέδιο του υπ. Πολιτισμού για τη διαφύλαξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης

Το τσερνίκι Άγιος Νικόλαος, κατασκευάστηκε το 1910 στο Κοκκάρι της Σάμου

Το τσερνίκι Άγιος Νικόλαος, κατασκευάστηκε το 1910 στο Κοκκάρι της Σάμου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδίου για τη διαφύλαξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης και των παραδοσιακών σκαφών.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δρομολογήθηκε η δημιουργία Δομής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μαθητείας στην Ξυλοναυπηγική Τέχνη.


Ένας από τους παράγοντες που απειλούν σοβαρά την ξυλοναυπηγική τέχνη είναι η εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου της επιδοτούμενης καταστροφής σκαφών στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μείωση των επαγγελματιών αλιέων και τη λελογισμένη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν χαθεί περίπου 11.000 σκάφη, πολλά από τα οποία αποτελούσαν μνημεία της λαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής. Το υπουργείο Πολιτισμού -στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του- επιδιώκει σταθερά τη διάσωση των ελάχιστων πλέον παραδοσιακών σκαφών και συγκεκριμένα εκείνων που αποτελούν τεκμήρια της ναυπηγικής παράδοσης.

Η δομή Μαθητείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης θα λειτουργεί με βάση το πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας, στο πρότυπο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Σχολή Θετικών Επιστημών, με έδρα τη Σάμο. Το Τμήμα Μαθηματικών, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του καθ. Ανδρέα Παπασαλούρο, αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την επιστημονική επιμέλεια των εκπαιδευτικών εγχειριδίων, καθώς και της κατάρτισης του προγράμματος σπουδών.

Οι θεσμικοί παράγοντες της Καστοριάς θα πρέπει τάχιστα να κινηθούν ώστε στα εκπαιδευτικά εγχειρίδια να περιλαμβάνονται και τα στοιχεία κατασκευής του Καστοριανού καραβιού για την διάσωση των τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά και την εκπαίδευση ενδιαφερομένων πιστοποιημένων κατασκευαστών.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις