Εφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Νταβατζής, δημιουργός του History Channel

Πέθανε ο ομογενής Νικόλαος Νταβατζής (Nickolas Davatzes), από το Ουίλτον του Κονέκτικατ, σε ηλικία 79 ετών, πάσχοντας από τη νόσο του Πάρκινσον. Ο Νταβατζής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των τηλεοπτικών δικτύων της καλωδιακής τηλεόρασης Α&Ε και του History Channel που σήμερα παρακολουθούν 335 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

Ηταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της A&E (πρώην Arts & Entertainment Network), το οποίο διηύθυνε από το 1983 έως το 2005 ως κοινή επιχείρηση της Hearst Corporation και της τηλεοπτικής ομάδας Disney-ABC. Το 1995 εισήγαγε το History Channel και παρέμεινε ισχυρός υποστηρικτής του προγραμματισμού εκπαιδευτικών και δημοσίων υποθέσεων, προωθώντας το στη βιομηχανία αλλά και ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο ομογενής γεννήθηκε στο Μανχάταν το 1942 από τους Γεώργιο Νταβατζή και Αλεξάνδρα Κορδή. Και οι δύο γεννημένοι στην Ελλάδα, εργάστηκαν στη βιομηχανία των γουναράδικων. Μετά τη φοίτησή του στο Λύκειο Bryant High School στην Αστόρια ο Νταβατζής πήρε Μπάτσελορ στα Οικονομικά και Μάστερ στην Κοινωνιολογία από το St. John’s University. Εκεί, γνώρισε και την μελλοντική σύζυγό του Δωροθέα Χέις με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Το 2006 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τού απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Σπουδών ενώ το 1989 η γαλλική κυβέρνηση τον ανέδειξε σε «σεβαλιέρ» του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Στην είδηση του θανάτου του αναφέρθηκε ο π Πρόεδρος Συλλόγου Καστοριέων «ΟΜΟΝΟΙΑ» Νέας Υόρκης κ Αντώνης Παπαδαμιανός σε δημόσια ανάρτηση του στο F/B

Ακόμη ένας Καστοριανός που διέπρεψε και διακρίθηκε παγκοσμίως με περισσότερα από εννέα τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαβομένων το ΑΕ, History Chanel, International History, National Geographic και άλλα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε με τους γονείς του και την αδερφή του στους 18 Δρόμους και 8η Λεωφόρο στην περιοχή Chelsea του Manhattan, όπου την εποχή των μεσοπολέμων διαβιώσανε οι περισσότερες Καστοριανές οικογένειες. Με ιδιωτικά κανάλια και ιδιωτικά σάτελαιτς στο διάστημα, αρωγός σε πάρα πολλά ιδρύματα και φιλανθρωπίες.

Αυτός και η οικογένεια του, όπως μου είχε εκμηστηρευθεί, ποτέ δεν ξέχασε ότι μεγάλωσε φτωχός και πάντα βοηθούσε με υποτροφίες όσους είχαν την ανάγκη του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει, Αιωνία του η Μνήμη και καλό Παράδεισο. Στην Καστοριά δεν καλέσθηκε ποτέ, αλλα βοήθησε με σοβαρά κεφάλαια το ταμείο υποτροφιών του Συλλογου Καστοριανων ΟΜΟΝΟΙΑ της Νέας Υόρκης.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις