Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος μιλούν για τις ζωές των Εβραίων της Ευρώπης, των άλλων θυμάτων των ναζιστικών διώξεων και των ατόμων που επέλεξαν να τους βοηθήσουν.

Στην Ελλάδα η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Ογδόντα χρόνια μετά την έναρξη του Ολοκαυτώματος, τα διδάγματα της ιστορίας είναι ακόμα επίκαιρα και βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τις 27 Ιανουαρίου, την επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Οι επιζώντες αναλογίζονται και τιμούν τις ζωές των Εβραίων της Ευρώπης, των άλλων θυμάτων των ναζιστικών διώξεων και των ατόμων που επέλεξαν να τους βοηθήσουν.

Πηγή: United States Holocaust Memorial Museum

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις