Πως παράγεται το foie gras για τα gourmet εστιατόρια

Το Foie gras έχει καθιερωθεί σε κάποιους κύκλους gourmet φαγητού ως ακριβό έδεσμα, αλλά εαν γνωρίζατε πώς παράγεται, σίγουρα θα αναθεωρούσατε και θα βλέπατε με διαφορετικό μάτι όσους το καταναλώνουν. 

Σε ελεύθερη μετάφραση, το Φουά γκρα, είναι ο γαλλικός όρος για το λιπώδες ήπαρ και αποτελεί ίσως το μοναδικό προϊόν που παράγει ο άνθρωπος και δείχνει τέτοια σκληρότητα στα ζώα. Απορίας άξιο είναι το γεγονός που ακόμα δεν έχει απαγορευτεί η διάθεση του, στον πολιτισμένο υποτίθεται κόσμο που ζούμε.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…Φουά γκρά είναι το πρησμένο συκώτι πάπιας ή χήνας, που τρέφονται εξαναγκαστικά βίαια μέχρι το σημείο του θανάτου τους πριν από τη σφαγή. Τα πτηνά υποφέρουν τρομερά, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία της βίαιης διατροφής.

Σε λίγες μόνο εβδομάδες, το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του και τα πουλιά ούτε καν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα και να αναπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο, θανατώνονται, και τα συκώτια τους πωλούνται ως… γκουρμέ λιχουδιά.

11-foua-2

foie_gras_

 

Η ιδέα για αυτήν την απάνθρωπη πρακτική βίαιου θηλασμού θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στην  αρχαία Αίγυπτο και οδήγησε σε οτι είναι σήμερα η σύγχρονη βιομηχανία φουά γκρα.  

Σήμερα η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη Γαλλία, η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% φουά γκρά παγκοσμίως.  Σχεδόν όλα τα πτηνά που εκτρέφονται σε εντατικά συστήματα συγκράτησης, υφίστανται ωμή, εντατική βίαια διατροφή, πολλές φορές την ημέρα, κατά τις εβδομάδες πριν από το θάνατό τους.

Στις σύγχρονες μονάδες φουά γκρα, χήνες και πάπιες περιορίζονται, συνήθως σε μικρά είτε ατομικά ή ομαδικά μικροσκοπικά κλουβιά που κλειδώνουν σχεδόν τα πουλιά στη θέση τους. Έτσι συγκρατημένα, τα πουλιά δεν μπορούν να αποφύγουν τον «τροφοδότη» και το μηχάνημα σίτισης.  Η αντλία της μηχανής ρίχνει ένα τεράστιο ποσό από ένα μείγμα καλαμποκιού & λαδιού άμεσα στους οισοφάγους τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο του σωματικού βάρους των πουλιών κάθε μέρα. Σε λίγες εβδομάδες, το συκώτι τους είναι πρησμένο μέχρι και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του.

foie_gras_sitisi

Για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν υπάρχουν τρεις φάσεις ανάπτυξης του ζώου:

1) Σε ένα χώρο ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά. Παίρνουν μόνο τα αρσενικά, μιας και τα θηλυκά έχουν πολύ ιστώδες συκώτι. Τα τελευταία, πετιούνται σε κάδους σκουπιδιών για να πεθάνουν. Στη συνέχεια τους κόβουν με ένα ψαλίδι το ράμφος (επειδή έχει την τάση να ξαναμεγαλώνει, δεν το κόβουν μόνο στην άκρη, αλλά βαθύτερα). Ταυτόχρονα γίνεται μια δεύτερη διαλογή και πολλά ακόμη μωρά-πάπιες πετιούνται (1000 περίπου κάθε εβδομάδα). 

2) Στη δεύτερη φάση, 14 εβδομάδες αργότερα, οδηγούνται στο δωμάτιο εξαναγκαστικής πάχυνσης. Ακόμα και αυτός ο δρόμος είναι επίπονος, αφού οι εργαζόμενοι τα κλοτσούν τόσο δυνατά, ώστε αυτά πετάγονται αρκετά μέτρα μακριά. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν κλουβιά για 1000 περίπου πάπιες. Το κλουβί είναι τόσο στενό, που το μόνο που προεξέχει είναι το κεφάλι. Τους τοποθετούν ένα σωλήνα μεταλλικό, 30 περίπου εκατοστών στον οισοφάγο και έτσι τους ταΐζουν μια πολύ λιπαρή και ανθυγιεινή τροφή με σκοπό να τους προκαλέσουν μια αρρώστια που προκαλεί πρήξιμο του συκωτιού. 

 

3) Τρίτη φάση: Έπειτα από 12-18 μέρες ακινητοποιημένα στην αναγκαστική πάχυνση, έρχεται η ώρα του σφαγείου. Κρεμασμένα ανάποδα σχηματίζουν αλυσίδα παραγωγής, στο τέλος της οποίας τους περιμένει το μαχαίρι του σφαγέα. ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΣΤΟ YUTUBE

Την επόμενη φορά, πριν παραγγείλετε σε ενα gourmet εστιατόριο foie gras σκεφτείτε το λίγο καλύτερα…

πληροφορίες άρθρου  https://www.organiclife.gr/el/hot-news/836-foie-gras.html

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις