Παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού «Ο ελληνικός εμφύλιος» στο Νεστόριο

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό σχολείο Πάνω Νεστορίου, οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού: «Ο ελληνικός εμφύλιος»

Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Δρ Αναστάσιος Ξανθόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς
  • Θωμάς Κουτσουφλιανιώτης, Εκπαιδευτικός, Απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ
  • Αγγελική Μπαλτατζή, Φιλόλογος 3ου ΓΕΛ Καστοριάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς
  • και ο συγγραφέας του βιβλίου Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ
  • Την εκδήλωση συντονίζει ο Αλέξης Γούδας

Γι­α­τί είναι χρή­σι­μη η Ιστο­ρία; Τι συ­νέ­βη κα­τά τη δε­κα­ε­τία του 40 και γι­α­τί οι δύο αντί­θε­τες πο­λι­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις του Εμ­φυ­λίου κλι­μά­κω­σαν την αντι­πα­ρά­θε­σή τους που εξε­λί­χθη­κε σε ένο­πλη και αιμα­τη­ρή σύ­γκρου­ση; Πώς νο­η­μα­το­δο­τού­σαν την τό­τε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και πώς αντι­λαμ­βά­νο­νταν τους αντι­πά­λους τους; Πώς ο Εμ­φύ­λι­ος επη­ρε­ά­ζει σή­με­ρα εμάς και τους άλ­λους γύ­ρω μας; Αυτό το βι­βλίο είναι ένα τα­ξί­δι σε ένα δύ­σκο­λο πα­ρελ­θόν για το οποίο υπάρ­χουν συ­γκρου­ό­με­νες μνή­μες που αντι­στοι­χούν σε συ­γκρου­ό­με­νες ταυ­τό­τη­τες. Είναι μια προ­σπά­θεια αφή­γη­σης με απλό τρό­πο τό­σο των βα­σι­κών γε­γο­νό­των (για τα οποία δεν υπάρ­χει αμ­φι­σβή­τη­ση από κα­μία πλευ­ρά ότι έγι­ναν) όσο και των δι­α­φο­ρε­τι­κών ερ­μη­νει­ών τους. Ταυ­τό­χρο­να είναι μια πρό­σκλη­ση ανα­στο­χα­σμού, εν­δο­σκό­πη­σης και κρι­τι­κής ανά­λυ­σης των βε­βαι­ο­τή­των και των εικό­νων που έχου­με τό­σο για τον εαυ­τό μας όσο και για τους άλ­λους.

Ο Ρα­ϋ­μόν­δος Αλ­βα­νός γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να και είναι από­φοι­τος του τμή­μα­τος Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης και Δη­μόσιας Δι­οί­κη­σης του Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών. Έκα­νε με­τα­πτυ­χι­α­κές σπου­δές στο τμή­μα Συ­γκρι­τι­κής Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου του Έσ­σεξ και είναι δι­δά­κτωρ του τμή­μα­τος Πο­λι­τι­κών Επιστημών του ΑΠΘ. Δί­δα­ξε για πολ­λά χρό­νια στο τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας και Ψη­φι­α­κών Μέ­σων του Πα­νε­πι­στη­μίου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας στην Κα­στο­ριά. Από το 2012 μέ­χρι το 2020 ήταν επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος του Πάρ­κου Εθνι­κής Συμ­φι­λί­ω­σης στον Γράμ­μο.

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια δι­δά­σκει στο Με­τα­πτυ­χι­α­κό Πρό­γραμ­μα «Δη­μό­σια Ιστο­ρία» του Ελ­λη­νι­κού Ανοι­χτού Πα­νε­πι­στη­μίου. Είναι συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλίου Σλα­βό­φω­νοι και πρό­σφυ­γες: Κρά­τος και πο­λι­τι­κές ταυ­τό­τη­τες στη Μα­κε­δο­νία του Με­σο­πο­λέ­μου, Επί­κε­ντρο, 2019.

Link εκδήλωσης στο Facebook: https://fb.me/e/1ETNTs6nF

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις