Δεν θα αφήσουν τίποτα μέχρι την συγκομιδή τα Αγριογούρουνα – Απελπισμένοι οι αγρότες

Αγέλες από αγριόχοιρους, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο μέχρι την εποχή της συγκομιδής, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση. Κάθε βράδυ αλωνίζουν στην κυριολεξία τις καλλιέργειες των αγροτών, καταστρέφοντας τα φυτά στο πέρασμά τους.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραγωγοί, βλέποντας μέρα με τη μέρα να προξενούνται συνεχώς νέες μεγαλύτερες καταστροφές, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για την αποτροπή της σύγχρονης αυτής μάστιγας, που μάλλον θα αφήσει νηστικά τα αιγοπρόβατά τους τους τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς το καλαμπόκι αποτελεί τη βασική διατροφή των ζώων τους.

Μέχρι τώρα αναφέρονται καταστροφές σε καλλιέργειες καλαμποκιών, αμπελιών, οπωροκηπευτικών, δενδροκαλλιέργειες (αχλαδιές, μηλιές κλπ).

Πολλοί παραγωγοί έχουν επιβαρυνθεί, επίσης, με επιπλέον κόστος λόγω των μέτρων που προσπαθούν από μόνοι τους να λάβουν πχ περίφραξη και άλλα απωθητικά μέσα.

Όπως επισημαίνουν αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας που πλήττονται από τον ανεξέλεγκτο πληθυσμό των αγριογούρουνων, σε ενημέρωση που είχαν από τον ΕΛ.Γ.Α, δεν έχει ενταχτεί στον κανονισμό του Οργανισμού αποζημίωση από τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα.

Επιθετικότητα αγριόχοιρων

Ο αγριόχοιρος δεν είναι επιθετικός προς τον άνθρωπο, αντιθέτως όταν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία τρέπεται σε φυγή.

Οι μόνες περιπτώσεις που ο αγριόχοιρος γίνεται επιθετικός είναι: Όταν το θηλυκό θηλάζει τα μικρά Όταν τραυματισθεί κατά την διάρκεια της άσκησης θήρας

Συστάσεις προς δημότες ορεινών και ημιορεινών περιοχών

Οι δημότες ορεινών και ημιορεινών περιοχών θα πρέπει:

  • Να μην αντιμετωπίζουν τον αγριόχοιρο ως κατοικίδιο ζώο και να μην του προσφέρουν τροφή.
  • Να μην αφήνουν σκουπίδια στις αυλές τους. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές διέλευσης αγριογούρουνων.
  • Να αφήνουν κάποιο φως ανοικτό στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους.
  • Να υπάρχει σκύλος φύλαξης μέσα στην περιφραγμένη αυλή τους εφόσον αυτό είναι εφικτό.
  • Να χρησιμοποιούν διάφορα απωθητικά μέσα, τα οποία νόμιμα κυκλοφορούν στην αγορά, όπως σπρέι με συμπυκνωμένες μυρωδιές ιδιαίτερα δυσάρεστες για το αγριογούρουνο, κόκκοι φυσικών αιθέριων ελαίων κατάλληλοι για εφαρμογή σε γκαζόν και δένδρα, κανονάκια ήχου.
  • Να φέρουν κατά τον περίπατό τους αντικείμενα που προκαλούν θόρυβο (αεροζόλ θορύβου, σφυρίχτρες κλπ.)

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις