Οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από πεφταστέρια

Οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από πεφταστέρια, κορυφώθηκαν και φέτος μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, συγκεκριμένα τα βράδια της Πέμπτης και κυρίως της Παρασκευής , στο νυχτερινό ουρανό της χώρας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Μάλιστα φέτος η κορύφωση των εν λόγω μετεώρων συνέπεσε σχεδόν με την τελευταία από τις φετινές υπερπανσελήνους (04:36 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολη η παρατήρηση των Περσείδων. Το φεγγάρι βρίσκεται ξανά πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως (η πανσέληνος θα συμπίπτει σχεδόν με το περίγειο της Σελήνης) και έτσι φαίνεται κάπως πιο μεγάλο και φωτεινό, σβήνοντας πολλά πεφταστέρια, εκτός από τα πιο λαμπερά.

👍 Έχετε δει σίγουρα στον βραδινό ουρανό ένα “αστέρι” να πέφτει..

Οι Περσείδες είναι θεαματικές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος.

🤔 Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια. Είναι σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ (υπόλειμμα), που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης!

🌌 Παρατηρούνται σε όλο τον ουρανό αλλά κυρίως φαίνονται σαν να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα! ( Έτσι εξηγείται το όνομα). Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα.

🤔Τα σωματίδια σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες και καίγονται εξαιτίας της ατμόσφαιρας. Το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό και φαίνεται σαν να πέφτει ένα αστέρι!

😡 Το μόνο αρνητικό είναι ότι η κορύφωση φέτος συνέπεσε με την υπερπανσέληνο του Αυγούστου και φαινόταν πιο δύσκολα λόγω του φωτός της πανσελήνου! Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ συνήθως «δίνουν» 50 έως 60 την ώρα. Φέτος λόγω της πανσελήνου, σύμφωνα με τη NASA, αναμένεται να είναι ορατά το πολύ 10 έως 20 την ώρα.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Το σόου αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η επόμενη υπερπανσέληνος στις 3 Αυγούστου 2023.

🙏 Ας κάνουμε και μια ευχή για ειρήνη… να πιάσει τόπο!

,

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις