Η ανοσία στον κορωνοϊό μπορεί να διαρκέσει για χρόνια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Σημαντικά ανοσοκύτταρα επιβιώνουν στον μυελό των οστών σε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον ιό ή εμβολιάστηκαν εναντίον του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς μια ζωή, βελτιωμένη με την πάροδο του χρόνου ειδικά μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των παρατεταμένων φόβων ότι η προστασία από τον ιό θα είναι βραχύβια.

Μαζί, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν δεν θα χρειάζονται ενίσχυση. Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν μολυνθεί πιθανότατα θα χρειαστούν τους εμβολιασμούς, ωστόσο, όπως και μια μειονότητα που μολύνθηκε αλλά δεν είχε ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.

Και οι δύο αναφορές εξέτασαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κύτταρα που διατηρούν τη μνήμη του ιού παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν αντισώματα όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με μία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό «Nature».

Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στο BioRxiv, μια ιστοσελίδα βιολογικών ερευνών, διαπίστωσε ότι αυτά τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

«Τα έγγραφα είναι σύμφωνα με το αυξανόμενο σώμα της βιβλιογραφίας που υποδηλώνει ότι η ανοσία που προκαλείται από μόλυνση και εμβολιασμό για το SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι μακροχρόνια», δήλωσε ο Σκοτ Χένσλεϊ (Scott Hensley), ένας ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι μελέτες μπορεί να καταπραΰνουν τους φόβους ότι η ανοσία στον ιό είναι παροδική, όπως στην περίπτωση των κορωνοϊών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αλλά αυτοί οι ιοί αλλάζουν σημαντικά κάθε λίγα χρόνια, είπε ο Δρ Χέσνλεϊ. «Ο λόγος που μολυνόμαστε από κοινούς κορωνοϊούς επαναλαμβανόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να έχει πολύ περισσότερη σχέση με τη μεταβολή αυτών των ιών παρά την ανοσία», είπε.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις